Беболино

Страницата ни в Facebook Страницата ни в Twitter Местоположение
Адрес: гр. София, ул. Христо Иванов Големия 9 02 855 07 06 / 0887 611 121
Меню

Библиотека

Начало / FAQ / Библиотека Онлайн магазин
Задай въпрoс?

Д-р Тренчева за значението на естественото хранене при оформяне на лицево-челюстната област на бебето

Д-р Тренчева за значението на естественото хранене при оформяне на лицево-челюстната област на бебето:

 

Защо е важно естественото хранене в профилактиката на зъбно- челюстните деформации?

Бебетата се раждат с физиологично състояние, при което долна челюст е разположена назад  - вторична прогнатия(ретромандибулия).То се  дължи на положението на плода в утробата и тясното пространство в нея и се преодолява с времето, но само ако бебето извършва интензивни сукателни  движения по време на хранене. Сукането е вроден безусловен рефлекс, при който се активират мускулни групи, придвижващи долната челюст напред и нагоре до нейното нормално положение. Благодарение на тези активни движения, които бебето извършва по време на естественото хранене, долната челюст се развива правилно и лецевата област се оформя хармонично.

За какво трябва да внимаваме при преминаване към смесено и изкуствено хранене?

Преминаването от сукане от майчината гърда към хранене с шише и биберон е много важен процес, който трябва да става възможно най-естествено и плавно. От една страна, той по никакъв начин не трябва да пречи на  създадените до тук навици у бебето да суче активно, а от друга, не трябва да спомага за отбиване на кърмачето. Как да постигнем този баланс? Отговорът се крие в правилния подбор на биберон и шише и съобразената с изкуственото хранене поза на бебето.

NUK – препоръчвания от стоматолози и ортодонти помощник в правилното хранене на бебето

Каква трябва да бъде формата на биберона?

На този въпрос са отговорили двама известни немски ортодонти–Балтерс и Мюлер, още през далечната 1956 год. Формата на биберона трябва да се доближава максимално до формата на майчиното зърно по време на кърмене и да е съобразена с асиметричната форма на устната кухина на бебето. По този модел те създават и бибероните NUK, като отговарят на всички изисквания, свързани с правилното развитие на зъбно челюстния апарат, а именно:

 

Какви могат да бъдат последствията от грешките, допуснати при изкуствено хранене или защо е толкова важен изборът на биберон?

При различни изследвания на деца, правени по целия свят, се изчислява процентът на засегнатите от ЗДЧ/Зъбно- челюстните деформации/ – той надвишава 50%, като в някои региони, включващи България той достига  80-90%.

Зъбно- челюстните деформации са  най-общо отклонения в зъбната дъга и в оклузията(съотношението между  горната и долната челюст). Те могат да засягат както отделен зъб и положението му в зъбната редица, така и цялата челюст . Това са малформации, които освен естетически  дискомфорт, причиняват и  влошаване на устната  хигиена, проблеми  при хранене и говор, като по този начин  нарушават общото  физическо и психическо състояние на човека.

Има няколко фактора, които оказват влияние за възникването на ЗЧД, като сред тях голяма група са вредните навици. По своята същност те са условни рефлекси, които детето развива, когато не може да задоволи своя сукателен рефлекс по време на храненето. Най-често то започва да смуче палеца си или друг предмет, като това се превръща в много трудно изкореним навик и предпоставка за развитие на ЗЧД. Продължителното смукане на палеца води до деформации в устната кухина - дълбоко(готическо) небце, преразвитие на гoрната челюст във фронталния участък и блокиране на растежа на долната.

За да се избегнат всички тези неприятни последици, трябва да се приложи съответната профилактика. Бибероните залъгалки NUK са с ортодонтска форма и са най-добрият заместител на палеца, когато  бебето има нужда  да задоволява своя сукателен  рефлекс .

 

Съветът на специалиста към майките:

Скъпи майки, доверете се на най-естествения и изпитан модел, при храненето на вашите деца -  този на майката Природа. Грижете се правилно за тях, като им позволите да растат здрави и да се развиват  хармонично. Бибероните NUK са създадени с анатомична форма, която  доближава максимално  изкуственото хранене до естественото. По този начин вие предоставяте на вашето бебе най-доброто, когато не можете да  го кърмите и го предпазвате от появата на бъдещи ортодонтски деформации!

Как да храним бебето?

Майчината кърма е незаменима за новороденото. Хранителните съставки, антителата и всичко, от което се нуждае новороденото, се съдържа в майчиното мляко.
Още нещо, което знаят малка част от хората е, че сукането е важна функция, имаща отношение за правилното оформяне на лицево-челюстната област.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/baby/news_19822.html

NUK Genius: залъгалката за цялостно здравословно развитие

Според информация на немската здравна осигурителна асоциация, повече от 800 милиона евро годишно се инвестират за преодоляване на ортодонтски малформации. В сътрудничество с Д-р на медицинските науки Хубертус фон Троенфелс и на базата на най-новите проучвания в областта на развитието на лицево-челюстната област при малките деца, NUK създаде залъгалката NUK Genius. Освен всички преимущества, които дава класическата ортодонтска форма на NUK, тази залъгалка  осигурява едно много активно взаимодействие на челюст, небце, език, устни и зъби. Това именно правилно взаимодействие, създава най-добри условия за синхрон в дишането, безпроблемно приемане на храната и не на последно място, за развитие на речта.

NUK Genius не е просто залъгалка, защото тя предотвратява зъбни малформации и допринася за цялостно здравословно развитие на кърмачето и малкото дете.

Ортодонтската форма на биберона – концепция и развитие

Бибероните за хранене и залъгалките NUK във вида, в който ние ги познаваме и ползваме днес, са резултат, до който се е достигнало след продължителни проучвания и  клинични изследвания.

Първите изследвания относно въздействието на бибероните върху лицево-челюстните деформации датират от 1935 г., когато Проф. Балтерс за пръв път споделя радикалната идея за връзката между тези малформации и харененето. Изследвайки природния модел детайлно, т.е. естественото хранене на кърмечето чрез сукане от майката, той прави извода, че когато се налага хранене с биберон, то това хранене трябва да имитира като движение и функция кърменето. За целта е особено важно биберонът да наподобява максимално по форма и размер гръдното зърно на майката, но не в спокойно състояние, а по време на кърмене. И така през 1956г. се започва производството на бибероните NUK в Германия. Създаването на тези биберони почива на научните изследвания на проф. Балтерс и д-р Мюлер.

Научни изследвания в областта на здравословното хранене на кърмачето в Русия през 2003г. попълват някои празнини. Така се ражда новото поколение биберони NUK FIRST CHOICE. Развитието е към по-широк биберон, максимално приближаващ се до формата на майчината гърда. Целта е бебето да отваря по-широко устата си и да извършва същите сукателни движения, както при кърменето. През 2007 проф. Арсенина от Централния институт за стоматологични изследвания в Москва в свое проучване очертава основната разлика между бибероните NUK и бибероните с кръгла форма. Изводът е, че движенията на кърмачето са съществено различни, когато го храним с ортодонтски биберон NUK или с кръгъл биберон. И точно комплексът от движения е разковничето, защото синхрона между челюст, небце, език и устни се постига следвайки прородния модел именно с ортодонтските биберони NUK.

Нуждата от сукане при бебетата е вродена, по инстинкт.

Забележителна помощ за развитието на недоносените бебета

За бебета родени с телесно тегло под 1750 гр. NUK MedicPro предлага залъгалка и биберони за хранене, които са създадени специално и изключително за ползване в клинични условия. Формата на NUK бибероните  за хранене на недоносети бебета отчитат особеностите и размерите  на челюстта на тези деца и  по този начин дават  възможно  най-доброто решение. Когато става дума за хранене, тренинг на лицево-челюстната мускулатура и задоволяване на сукателния рефлекс, NUK залъгалките и биберони за хранене дават възможност да се постигне  значителен напредък в развитието на тези бебета. Според немският Проф.др. Вогтман, точно  за недоносените бебета е важно да се научат да сучат правилно, толкова бързо, колкото е възможно, така че да не изостават твърде много от нормалното развитие в сравнение с останалите деца. Бибероните за хранене за недоносени бебета NUK MedicPro са продукт, преминал през много клинични изпитания. Те осигуряват подкрепа за много малките и слаби бебета, които са още много незрели, но които трябва да се тренират в сукане, за да не загубят естествения си сукателен рефлекс. Това означава, че храненето със сонда може да се ограничи и скъси, за да се намали стреса и рисковете за стомаха свързани с интубирането.

Предимства на залъгалките и бибероните за хранене на недоносениите бебета.

-          те са специални биберони за стимулиране и тренинг на сукателния рефлекс

-          осигуряват комфорт за устата на бебето

-          повишават усещането за добро общо разположение

-          удължават периода за почива и сън

-          подпомагат развитието на стомашно-чревните функции

-          изключително гъвкави, произведени от материал, устойчив на дърпане и опъване, без статично електричество

-          формата и големината на тези биберони съответства напълно на етапа на развитие на челюстта на бебето

-          бибероните за храна се произвеждат за две различни консистенции на храната – за вода и за мляко

Важно е да се знае при използването на залъгалките – да се стерилизират без никакви добавки, използват се кратък период от време. NUK бибероните за хранене и залъгалките за недоносени бебета са предназначени за клинични условия. Не се препоръчва да се дават на родителите за домашна употреба – поради изключително малките си размери е опасно да не бъдат погълнати от по-големите деца в къщи.

Специални клинични продукти NUK за бебета с вродени аномалии на устната кухина и на небцето

Опитът в медицинската практика потвърждава, че се постига почти напълно естествения процес на сукане благодарение на тези клинични продукти. При новородени бебета с цепка на устните, нарушена челюст или небце се получава абсорбиране на храната и това предизвиква значителни проблеми: в болшинството от случаите поради цепката не е възможно да се създаде отрицателното налягане в устната кухина, което е задължителен елемент в процеса са сукане. Това прави в много от случаите кърменето или храненето със стандартни биберони трудно, а понякога и просто невъзможно. За тези бебета със сериозни проблеми с храненето NUK създава и развива специалните си клинични продукти, които са съобразени със специфичните анатомични и морфологични особености на увреждането. Тези специални биберони се произвеждат само от естествен латекс, защото това е материалът, подходящ за тези случаи. Съвместими са със стандартната серия шишета NUK и са подходящи за използване, както в клинични условия , така и вкъщи.

NUK, при създаване на тази гама от клинични продукти със специално предназначение, отчита предоперативните и ортодонтски методи на третиране на проблема. 

Биберон за хранене  NUK за деца с цепка на небцето.

Този биберон подпомага естественото сукане. Куполообразната горна част на биберона притиска и затваря цепката всеки път, когато бебето поема течност от биберона, за да не попада храна в дихателните пътища.

Важно: отворите за храната се пробиват според указанията на лекаря и са в зависимост от вида и разположението на цепката. Отворът се прави странично, от ляво или от дясно на езика, но никога директно на върха или под върха на биберона.

Биберон за хранене  NUK за деца с цепка на устните или челюстта.

Тези биберони са създадени специално за подпомагане на сукането на деца с цепка на устните или челюстта. По форма и функция те притежават характерните черти на бибероните NUK и нямат предназначението на протеза. Устната кухина се затворя чрез допълнитено уширение на биберона там, където е цепнатината и идеята е да не пропуска въздух, за да може да се образува необходимото за сукането отрицателно налягане в устата.

Важно: При употербата на тези биберони е много важно да се усвоят някои специфични техники, за да не се получи задавяне или повръщане на бебето. Консултирайте се с вашия лекар ил се свържете с нашите консултанти, за да ви дадем насоки.

NUK терапевтична тренировъчна залъгалка

За разлика от останалите NUK залъгалки, тренировъчната терапевтична залъгалка е медицински продукт. Като терепевтичен инструмент тя допринася значително за превъзмогването на слабите сукателни функции и за нормализирането на неправилната работа на устната моторна активност / като например дишане през устата, сукане, дъвкане, разстройство на преглъщането и говоренето или проблеми с изражението на лицето/. Основният акцент пада върху третирането на неправилното преглъщане, свързано с неправилното движение на езика или с необходимостта от синхронизация на сукането и гълтането.

Освен това, използването на NUK терапевтична тренировъчна залъгалка може да повлияе положително регулацията на тоновете и хармонизацията на интра и периоралната мускулатура. Дори упорити навици, като скърцане със зъби, притискане на зъбите и езика, свързано с болка и разцепване на свръзката на челюстите, може да се третират ефективно. Особено важно и полезно е, ако тренировъчната залъгалка се използва в съчетание с дихателна, гласова и речева терапия. Сензорната активация и тренировката на физиологичните процеси сукане и гълтане са от съществено значение тук.

Тренировъчната залъгалка се предлага в два размера – за деца в училищна възраст и за възрастни. Тя може да се използва също така в логопедичната, ортодонтската и физиотерапевтична практика според метода ПАДОВАН. В този тип терапия, NUK терапевтичната тренировъчна залъгалка се използва заедно с тънка тръбичка, за да може пациента да се научи да поема малки количества вода по време на дихателно-гълтателните упражнения.

Според Беатрис Падован, която открива и адаптира обикновените биберони за нуждите на терипията, сукането като задължително и крайно необходимо упражнение има значение не само като функция на устата. Нейния метод включва различни упражнения за устата, които по правило се съчетават с упражнения за цялото тяло. Ползата от тези упражнения е преодоляване на разстройствата и недостатъците в движенията и санзорните възприятия.

Хронологично се проследява детското и юношеското общо развитие, но също така методът се прилага и при проблемите на рехабилитация и възсановяване на хора в напреднала възраст. Освен функционалните разстройства на устната дейност, терапията има за обект и разстройства като: неправилен контрол  на възприятията и движенията, баланс, доминиране на една от страните, времева и пространствена ориентация, чувство за ритъм. Тази тренировъчна програма повтаря естествената последователност при изграждане на уменията на човека за възприятия и движения – въртене, пълзене, ходене, дишане, дъвчене, гълтане, говорене. Това е в основата на развитието на здравото дете. Разстройствата и недостатъците могат да бъдат компенсирани. Пациентите попълват и научават това, което са пропуснали или им липсва.

 

 

NUK FIRST CHOICE Тествано от майките, препоръчано от акушерите и педиатрите!

NUK е една от водещите марки в света, която представя цялостна концепция за хранене на кърмачета. Системата е разработена така, че  да задоволи нуждите както на бебето, така и на майката. Предимствата на тези продукти са безспорни и разработването им почива на 50 годишен опит и познания кое е най-доброто за правилното развитие на малкото дете.

Основното, разбира се, е уникалната NUK форма на биберона, която остава запазена марка, предпочитана в цял свят.

  1. Ортодонтската NUK форма на биберона имитира формата на майчиното зърно по време на кърмене. Причината да се създаде този ортодонтски биберон е именно да се минимизира риска от лицево-челюстни деформации и да се гарантира здравословното развитие на устната кухина на бебето.
  2. Допълнително уширения биберон още повече приближава храненето с NUK до естественото хранене.
  3. Доказала своята ефективност NUK AIR SYSTEM минимизира коликите, причинени от вредното поглъщане на въздух.

КАКВО НИ ДАВА КАТО ПРЕДИМСТВО ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕЗИ БИБЕРОНИ:

1. Пасване между биберона и устната кухина на бебето – предпоставка за правилно оформяне на зъбните дъги и правилното разполагане на зъбките върху тях.

2. Използването на NUK бибероните НЕ ВОДИ  до отбиване на кърмачето от гърдата. Това се дължи на факта, че отворът, от който се поема храната е разположен така, че да контактува с твърдото небце при бебето и така не се допуска изтичане на течността от шишето бързо и лесно. На практика поемането на течността става бавно и на капки. Времетраенето на едно кърмене и на хранене с шише NUK е приблизително еднакво.

АКЦЕНТЪТ Е ВЪРХУ УСИЛИЕТО – усилието, което едно бебе прилага пиейки от шише, трябва да е същото като при сукането, за да не се стигне до отбиване. Именно това е същественото предимство на тази форма и на положението на отвора.

3. Активна тренировка на долната челюст – за да се преодолее физиологичната прогнатия /недоразвитата долна челюст на новороденото/. Бибероните на NUK позволяват тази активна тренировка, също както при кърменето – движенията на кърмачето са същите, както на гърдата, така и при тези биберони.

4. Задоволяване на сукателния рефлекс на кърмачето - в много от случаите зависи от продължителността на храненето. Когато бебето показва признаци на незадоволен сукателен рефлекс и безпокойство, това може да доведе до развитие на някои лоши навици /като сукане на пръст, например/. Правилното решение в тези ситуации е да се дава биберон залъгалка NUK, за да имаме идеалното пасване между формата на биберона и устната кухина на детето. Препоръчително е първата залъгалка да бъде Genius, в размер от 0 до 2 месеца и произведена от каучук.

Всичко това е особено приложимо, когато се налага дохранване на бебето – това е периода на смесеното хранене или когато вече бебето е изцяло на адаптирани млека.

 За периода на естественото хранене, т.е. кърменето NUK предлага стройна система от продукти, които да направят този период безпроблемен.

 Най-необходимите продукти, свързани с кърменето:

1. Помпа за кърма – същественото й предимство е регулирането на вакуума и по този начин жената може да  нагласи помпата според индивидуалните си потребности за момента. Това предотвратява болезненото изцеждане на гърдите, както и неприятното нацепване на гръдните зърна.

2. Хигиенни ежедневни подплънки за гърди – осигуряват през цялото денонощие хигиенична сухота и комфорт на гърдите. Отделящата се спонтанно кърма се поема във сърцевината на подплънката и така слоя, който е в допир с кожата остава сух. Това е предпоставка за добро състояние на зърната и за спокойно кърмене.

 3. Компрес за гърди – продукт за многократна употреба. Загрява гърдите и осигурява по добра проходимост на млечните канали. Особен подходящ за първите седмици на кърменето. Използва се затоплен преди кърмене или изцеждане на гърдите

Спомагателни продукти:

1. Силиконов предпазител – използва се по време на самото кърмене и има за задача на смекчи натиска върху зърното, особено ако има признаци на разраняване. Подходящ е и за жени с плоски зърна.

2. Колектори за кърма – използват се между кърменията, за да помогнат за бързото възстановяване на вече травмирани зърна.

Препоръчваме съхранение на кърма – това е възможно само в домашни условия, защото могат да се съблюдават хигиенните изисквания за това, а именно:

-          Стерилни контейнери, стерилизирана помпа

-          Съхранение в хладилник – до 24часа или замразяване във фризер от 3 до 6 месеца.

-          Изключително важен е момента с размразяването на кърмата – да не се презагрява, защото се унищожава. По тази причина е нежелателно използването на микровълновите фурни. Най-удобния и сигурен за майката вариант е използването на нагревател, който освен за размразяването на кърма се използва за затопляне на всякаква бебешка храна – шишета с мляко, бурканчета с пюрета и т.н.

Най-необходимите аксесоари за хранене на детето при необходимост от дохранване:

2-3 стъклени шишета. Предимство на стъклото – най-хигиеничния материал, не старее в резултат на стерилизацията, няма вредни емисии. На по-късен епат може спокойно да се използват и пластмасовите шишета, но те задължително се подменят след 3-4 месечна употреба. Пластмасата, каквато и да е тя, старее.

1-2 биберона за вода – за предпочитане каучукови, особено за най-малките бебета. Каучукът е естествен материал, по-мек и по-разтеглив. Стимулира сукателния рефлекс при бебето.

Дългият живот на аксесоарите за хранене зависи от поддръжката и най-вече от стерилизацията. Препоръчително е миенето на всички аксесоари за хранене с препарата на NUK , който помага за отстраняването на остатъците от млечните протеини и така се предотвратява развитието на бактерии. Изключително успешен продукт – причината: 100% натурален продукт, без оцветители и парфюми. Произведен в Германия. След измиване и изплакване на шишетата и бибероните, те се стерилизират. Най-препоръчителна е употребата на електрическия парен стерилизатор, защото дава най-надеждната дезинфекция и удължава живота на аксесоарите.

Важно да се знае, че всичко свързано с храненето на NUK  е произведено в Германия: биберони, залъгалки, шишета, чашки и т.н.

Най-полезните уреди в домакинството: нагревател и стерилизатор.

 


12»

Вашите лични данни

Нашата Политика за защита на личните данни урежда използването и съхранението на Вашите данни. Можете да се запознаете с нашата Политика за защита на личните данни на следния линк:

ПОЛИТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Беболино ЕООД е администратор на лични данни, които Вие (Субектът на данните), ни предоставяте. Можете да се запознаете с нашата Политика за съхранение на данни на следния линк:

ПОЛИТИКА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ДАННИ

Когато посетите сайта и използвате нашите продукти, или посетите уебсайт, където bebolino.bg публикува реклами, съдържание или анализи, bebolino.bg може да постави cookie във вашия уеб браузер. Можете да се запознаете с нашата Политика за бисквитките на следния линк:

ПОЛИТИКА ЗА БИСКВИТКИТЕ

Повече информация за нашата Политика за поверителност можете да намерите на следния линк:

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в ПОЛИТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ, ПОЛИТИКА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ДАННИ, СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и ПОЛИТИКА ЗА БИСКВИТКИТЕ.

Персонализирай бисквитките

Виж по-късно